1/9/2010 - Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Αχιλλέα Μαυρομάτη

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ., Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρώτες 33 ημέρες τις θητείας του στην Ομοσπονδία. Ο κ. Μαυρομάτης ανέλυσε τις προθέσεις και τα σχέδια δράσης της νέας διοίκησης, ενώ αποκάλυψε ότι το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση για το θέμα των ξένων που έχει πάρει διαστάσεις.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μαυρομάτη:


«Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμένα είναι να μιλήσω ελάχιστα. Η διοίκηση και το ΔΣ έχει μόνο 33 ημέρες και μάλιστα οι περισσότερες διακοπών. Αντιλαμβάνεστε ότι ουσιαστικά τώρα μπαίνουμε στο φόρτε. Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία της συνέντευξης της Εθνικής, ώστε να πούμε κάποια πράγματα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την προσπάθεια που είναι διαρκής και ευέλικτη με σκοπό να βλέπουμε λάθη και να τα διορθώνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Θέλουμε να οργανωθούμε εσωτερικά μεταξύ μας. Το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε έντονη δραστηριότητα, εκτός από κάποιες διοργανώσεις όπως η Κως που πήγε εξαιρετικά.
Το κομμάτι της Εθνικής ομάδας τρέχει. Στόχος μας είναι η πρόκριση και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια των παικτών και του προπονητή για να πετύχουν. Χαίρομαι που τα παιδιά έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά αν περάσουμε. Δεν πάμε σε πόλεμο ή κάτι τέτοιο. Απλά πρόκειται για δύο πολύ κρίσιμους αγώνες για την εθνική ομάδα και το ελληνικό βόλεϊ γενικότερα. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα γιατί πιστεύω στην ικανότητα και την ψυχή που έχουν τα παιδιά, κάτι που το απέδειξαν και πέρυσι στη Σμύρνη. Την επόμενη Κυριακή θα γνωρίζουμε αν έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Για την ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα του Ηρακλείου βρισκόμαστε σε επαφή με την ΕΡΤ και την τουρκική τηλεόραση, ενώ κατά 99% ζωντανά θα μεταδοθεί και ο αγώνας της Τουρκίας για να δει όλος ο φίλαθλος κόσμος την προσπάθεια των παιδιών.
Έχουμε θέσει δύο - τρεις προτεραιότητες που δεν επιδέχονται αναβολές. Το οικονομικό αποτελεί το τεράστιο πρόβλημα και το οποίο μας δένει τα χέρια. Το γνωρίζαμε και το διαπιστώνουμε σε όλο του το μέγεθος. Σκοπός μας είναι να μην αναλώσουμε χρόνο σε αναζήτηση ευθυνών, αλλά να κάνουμε άμεσα κάποια πράγματα με πρώτο την καταγραφή του χρέους. Ήδη έχουμε μια εικόνα και υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων και επιτροπών που θα ασχοληθεί με τον τρόπο που θα αποπληρωθεί. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο στην εποχή που ζούμε και με  βάση την εικόνα που έχουμε το χρέος ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε, με απόφαση της διοίκησης, είναι ο περιορισμός δαπανών στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα. Γνωρίζουμε τι χρήματα έχουμε να λαμβάνουμε από τώρα ως και τον Δεκέμβριο. Γνωρίζουμε ποιες υποχρεώσεις είναι ανειλημμένες, προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία παντού και δυστυχώς αυτό αγγίζει και τα πρωταθλήματά μας. Διεξάγουμε δύο πρωταθλήματα σε ομίλους των οκτώ ομάδων. Αθλητικά δεν προσφέρεται, είναι όμως χρονιά επιβίωσης και πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες. Πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να ξοδέψουμε λιγότερα, αλλά από το 2011 να λειτουργήσουμε με οικονομικό προγραμματισμό. Το έθεσα το θέμα και στον ΓΓΑ, ώστε να γνωρίζουμε εγκαίρως το ύψος της κρατικής επιχορήγησης, τι άλλα έσοδα μπορεί να έχουμε, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα το τμήμα μάρκετινγκ και να λειτουργήσουμε για πρώτη φορά με μπάτζετ που θα ξέρει το κάθε τμήμα της Ομοσπονδίας τι ποσό έχει διαθέσιμο.
Έως τώρα γίνονταν δαπάνες και στο τέλος ψάχναμε τι θα πληρώσουμε. Ένα ποσό θα διατεθεί στην ανάπτυξη, στις τοπικές επιτροπές, στις Εθνικές ομάδες, ενώ τα λειτουργικά έξοδο θα διαχειριστούν με έγκριση από το ΔΣ. Υπερβάσεις θα γίνονται μόνο σε περίπτωση που θα υπάρξει και αντίστοιχο έσοδο. Το εφαρμόσαμε ήδη στα πρωταθλήματα. Η Ομοσπονδία δεν θα καλύψει τα έξοδα για τα πλέι οφ. Αν βρεθεί μια χορηγία, δικαίωμά της να τα κάνει, αρκεί να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας. Ξέρουμε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.
Το τρίτο και τελευταίο από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι η οργάνωση σε θέματα μάρκετινγκ. Ήδη εσωτερικά προωθείται μια αλλαγή με ένα από τα στελέχη της Ομοσπονδίας και η οικονομική επιτροπή οφείλει να διαχειριστεί τα θέματα αυτά. Πρέπει να γίνει ένα πλάνο, τι προϊόν μπορεί να πουλήσει και τι κομμάτι έχει στην αγορά.
Δεύτερο σοβαρό θέμα είναι η εικόνα του αθλήματος που έχει πληγεί. Στόχος μας είναι να την αλλάξουμε. Εδώ θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των ΜΜΕ. Θέλουμε να κινηθούμε όλοι μαζί. Να αγκαλιαστεί η προσπάθειά μας με συσπείρωση όλων των δυνάμεων, χωρίς ταμπέλες, χωρίς ετικέτες. Η πρώτη δήλωση που έκανα όταν ανέλαβα, ήταν ‘όποιος θέλει να έρθει να βοηθήσει’. Δεν είχαμε αιτήσεις όπως θα περίμενα, ήταν λίγα τα άτομα που προσφέρθηκαν. Κάποιους ανθρώπους τους αξιοποιήσαμε ήδη και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία δεξαμενή ανθρώπων που θα βοηθήσουν. Επίσης ελπίζουμε να λειτουργήσει το κομμάτι επικοινωνίας μεταξύ των φορέων του αθλήματος. Το ελληνικό βόλεϊ είναι μια αλυσίδα με κρίκους τα σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές, την ΕΣΑΠ, τους διαιτητές, τις τοπικές ενώσεις, τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς...
Eάν η αλυσίδα έχει συνοχή, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Καλέσαμε ανοιχτά στις συνεδριάσεις του ΔΣ τους τέσσερις φορείς ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ, ΟΔΒΕ και ΣΕΠΠΕ, και εκπροσωπήθηκαν οι δύο τελευταίοι. Είδαμε πολύ θετικά ότι η αλυσίδα μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Ελπίζουμε τα ΜΜΕ να στηρίξουν την προβολή του αθλήματος και ένα κομβικό σημείο για μια πρώτη επαφή είναι αυτό που θα κάνουμε στην Κρήτη. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο γήπεδο και όχι μόνο τους φίλους μας τους Κρητικούς.
Επίσης, με την ευκαιρία της Εθνικής ομάδας, το απόγευμα του Σαββάτου θα διοργανώσουμε ημερίδα ανοιχτή προς το κοινό με θέματα: Ανάπτυξη - Εθνικές Ομάδες, Οργάνωση και Λειτουργία της Ομοσπονδίας / Νέα πρότυπα και Οικονομικά Θέματα - Μάρκετινγκ. Την Κυριακή το πρωί θέμα θα είναι η «στρογγυλή τράπεζα», μια συνάντηση των φορέων του αθλήματος Ε.Ο.ΠΕ., Ε.Σ.Α.Π., ΠΑ.Σ.Α.Π., Σ.Ε.Π.ΠΕ. και Ο.Δ.Β.Ε. με τις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές. Η είσοδος σε αυτό το κομμάτι δεν θα είναι ανοιχτή προς το κοινό. Γίνεται για πρώτη φορά και ως Ομοσπονδία καλούμε τους εκπροσώπους να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Ξέρουμε ότι μέσα σε 2-3 ώρες δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά είναι μια αρχή για διάλογο. Ελπίζω ο κόσμος να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς δεν είχαμε την χρονική πολυτέλεια να το οργανώσουμε καλύτερα. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας διαβούλευσης. Και αυτό γιατί ένα από τα παράπονά μας είναι ότι δεν συζητάμε για το βόλεϊ, αλλά για τα διοικητικά, τις κόντρα και τους καυγάδες.
Από εκεί και πέρα, η ανακοινώθηκε η Γενική προκήρυξη, ύστερα από προτάσεις τις εκτελεστικής επιτροπής και το ΔΣ πήρε κάποιες αποφάσεις. Φορείς, Ενώσεις, Σωματεία και απλοί άνθρωποι κατέθεσαν απόψεις. Και κάποιες το συμβούλιο τις βρήκε σωστές, όπως στο θέμα μη καταβολής εξόδων για δεύτερες ομάδες στην περιφέρεια, όπως οι ηλικίες παμπαίδων. Η επιτροπή ανάπτυξης θα αντιμετωπίσει μια και καλή το πρόβλημα με τις ηλικίες. Θα ανακοινώνουμε τις εισηγήσεις και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, διορθώσεις που θα αξιολογεί το ΔΣ. Έπρεπε να είναι, αλλά δεν ήταν πάντα, το ανώτατο όργανο της ομοσπονδίας.
Τελευταίος βασικός άξονας, είναι η ανάπτυξη. Επειδή δεν έχουμε λεφτά δεν σημαίνει ότι δεν θα επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και χωρίς λεφτά. Θέλουμε ενίσχυση του βόλεϊ και της ελληνικής περιφέρειας. Στηρίζουμε επιλογή του Ηρακλείου, που δεν ήταν δική μας, αλλά της προηγούμενης διοίκησης. Απόφασή μας είναι οι αγώνες να γίνουν σε τρεις ομίλους των 10 αντί των 8 και να ανεβάσουμε απευθείας τους πρωταθλητές των τοπικών πρωταθλημάτων, χωρίς να γίνουν αγώνες μπαράζ που δημιουργούσαν δυσαρέσκεια, αφού πολλές φορές ο πρωταθλητής έχανε στα μπαράζ και επέστρεφε στην κατηγορία. Τα έξοδα θα αυξηθούν του χρόνου, δουλεύουμε και θα βρούμε έγκαιρα λύση.
Ο δεύτερος άξονας είναι η προσέλκυση μικρών αγοριών, αφού δεν έχουμε μεγάλο αριθμό και μάλιστα κρίνεται ελάχιστος σε σχέση με τα κορίτσια. Στόχος είναι και η καλύτερη αξιοποίηση του υλικού στις κοπέλες. Στο σχέδιο συμμετέχουν ήδη δύο πανεπιστημιακοί, ο κ. Μπεργελές ειδικός σύμβουλος και ο κ. Πατσιαούρας από τα ΤΕΦΑΑΑ Τρικάλων. Επίσης, θα υπάρξει και εκπρόσωπος του ΣΕΠΠΕ, όπου απλά περιμένουμε να μας πούνε ποιος θα είναι. Θα εκπροσωπηθούν όλες οι Ενώσεις και θα μπουν εχέγγυα για να γίνει σοβαρός διάλογος.
Ολοκληρώνω με μια είδηση, παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα του διαλόγου μεταξύ της ΕΣΑΠ και του ΠΑΣΑΠ για το θέμα των ξένων. Την Τρίτη συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΣΑΠ, χωρίς να υπάρχει επίσημη θέση του ΠΑΣΑΠ. Προσωπικά πήρα την πρωτοβουλία και επικοινώνησα με τους κ.κ. Ταρνατώρο και Ψάρρα και στις 4μ.μ. θα συναντηθούμε στα γραφεία της Ε.Ο.ΠΕ. με σκοπό να υπάρξει μια συνεννόηση και να λύσουμε το πρόβλημα πριν πάρει διάσταση που θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Να μην μπλέξουμε σε μία διαδικασία χωρίς τελειωμό. Υπάρχει καλή διάθεση και οι δύο πρόεδροι ανταποκρίθηκαν. Ελπίζω πως θα μπορέσει να βγει κάτι καλό».
Για το θέμα των ηλικιών: Η τακτική της ομοσπονδίας άλλαξε 2-3 φορές στο παρελθόν και οι ηλικίες που έχουμε δεν συμβαδίζουν απόλυτα με τη CEV. Θέλουμε να το δει η επιτροπή ανάπτυξης, να δούμε τι χρειαζόμαστε, αλλά δεν είμαι αρμόδιος να αποφασίσω. Αυτό που θα πουν οι ειδικοί θα το συζητήσουμε στο ΔΣ. Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή ανάπτυξης.
Για το πώς θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα: Μέσα στα 8 εκατομμύρια ευρώ είναι και τα ολυμπιακά έργα. Το κομμάτι αυτό θα το χειριστεί μια υπο-επιτροπή της επιτροπής οικονομικών. Έχουμε προσδοκία να πάρουμε 2.7 εκατ. από το ελληνικό δημόσιο. Θα λυθεί το θέμα αυτό αφού εκδοθεί η σχετική απόφαση και γίνουν επαφές. Δεν με τρομάζει τόσο πολύ. Αντίθετα με τρομάζουν οι πολύ μεγάλες οφειλές σε σωματεία, σε διαιτητές, στο ταξιδιωτικό πρακτορείο, σε προμηθευτές. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε δυσχερή θέση. Είναι ουτοπικό να πούμε πως θα βρούμε από κάπου 5 εκατ. ευρώ. Λίγο από περικοπές, λίγο από την εξεύρεση πόρων μέσω χορηγιών καλύτερης οργάνωσης, λίγο από την κατανόηση πιστωτών, πιθανόν κάποιο συμβιβασμό, θα βρούμε λύση. Έχω μία αισιοδοξία, δεν μπορώ να πω πως θα τα καταφέρουμε σίγουρα. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια και πραγματικά κατανόηση. Το να πτωχεύσει η ομοσπονδία είναι βαριά κουβέντα. Υπάρχει αίτηση σε αναστολή ως τον Μάρτιο. Αν την κέρδιζαν όλο το ποσό επιχορήγησης θα πήγαινε εκεί. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το θέμα με διαφανείς διαδικασίες. Να εγκριθεί και από τη ΓΣ των σωματείων χωρίς να υπάρχουν σκέψεις και υπόνοιες. Μπορούμε με τη συμπαράσταση ελληνικού βόλεϊ. Υπάρχει και το αρνητικό σενάριο που η ΓΓΑ λέει δεν μπορώ να πληρώσω... Τότε θα βρεθούμε σε κατάσταση ανάγκης. Ο προγραμματισμός γίνεται με δεδομένο πως θα πάρουμε την επιχορήγηση. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει το ενδεχόμενο να στραβώσει κάτι και όχι λόγω δικών μας χειρισμών.
Πότε θα υπάρξει νέα ενημέρωση για τα οικονομικά: Η διοίκηση έχει δύο χρόνια μπροστά της. Στόχος μας είναι να έχουμε βελτιώσει αισθητά. Απίθανο να αποπληρωθεί το χρέος. Το 30 με 50% αν έχει πληρωθεί θα είναι εντάξει. Στο τέλος της πρώτης μας χρονιάς θα μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό και ο δεύτερος θα γίνει στο τέλος της θητείας του ΔΣ. Στο ενδιάμεσο όλα τα στοιχεία και η πορεία θα είναι στη διάθεση των σωματείων και του κόσμου. Είναι δύσκολη η προσπάθεια, αλλά θα την κάνουμε.
Για τις επιχορηγήσεις και τον ΟΠΑΠ: Συναντήθηκα με τον κ. Μπιτσαξή. Η κρίση ξεκινάει από το κράτος. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός. Την περίοδο της διοικητικής αναταραχής ήταν εύλογο να έχουν παγώσει κάποια πράγματα. Θα δώσουμε συνέχεια στο αναπτυξιακό πλάνο που είχε ήδη δουλευτεί, δεν θέλουμε να πάρουμε εμείς όλα τα κρέντιτς, με στόχο να έχουμε στην επιχορήγηση 300.000 ευρώ παραπάνω. Μου κατέστησε σαφές πως για έκτακτες επιχορηγήσεις δεν υπάρχει δυνατότητα. Εκκρεμεί το κομμάτι του ΟΠΑΠ και ζήτησα ραντεβού, να δούμε σε ποιον βαθμό μπορεί να υπάρξει χορηγία. Πρέπει όμως να έχουμε έτοιμο ένα πλάνο και μια καλή εικόνα. Να μην χτυπάμε πόρτες και να λένε πως εκεί στο βόλεϊ μαλώνουνε. Δεν μαλώνουμε. Είμαστε όλοι αγαπημένοι. Ήδη εισέρχονται χρήματα τμηματικά.
Για το πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη: Μπορούμε να μιλάμε για ώρες και να αναζητάμε ευθύνες. Είναι απλό. Ξοδεύαμε περισσότερα από όσα παίρναμε. Στα δε ολυμπιακά έργα το ίδιο το κράτος δεν υλοποίησε την υπουργική απόφαση.
Για το θέμα των ξένων: Προσωπική άποψη έχω, αλλά θα την κρατήσω για τον εαυτό μου. Η απόφαση θα είναι του ΔΣ και είναι λάθος να προκαταλάβω. Πρέπει να καθίσουμε να βρεθεί λύση. Αναλαμβάνω μια πρωτοβουλία βλέποντας το κύμα που έρχεται. Θα είμαι γεφυροποιός… Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να παρακολουθώ αμέτοχος. Πρέπει να αποφύγουμε τα δικαστήρια. Είναι λεπτό το ζήτημα. Το πιο σοβαρό από όλα είναι να καταλάβουν και οι δύο πλευρές τη σοβαρότητα του προβλήματος για το ελληνικό βόλεϊ.
Για το αν φοβάται πως θα υπάρξει χάσμα με την περιφέρεια και τα σωματεία: Δεν θα χάσουμε την επικοινωνία, η περιφέρεια είναι στόχος και μάλιστα σοβαρός. Θέλουμε το βόλεϊ στην περιφέρεια. Είναι εξαιρετικό το σύστημα ανάπτυξης της Πολωνίας. Το θεωρώ πρότυπο. Οι ομάδες που γεμίζουν γήπεδα 15.000 σε αγώνες πρωταθλήματος είναι μικρές πόλεις που δεν υπάρχουν καν στο χάρτη. Η ελληνική πραγματικότητα δεν είναι ίδια, αλλά να φέρουμε τα θετικά στοιχεία. Σε κάθε κρίση πλήττονται οι μικροί. Τα σωματεία που στηρίζονται στην καλή διάθεση ενός ανθρώπου πλήττονται από πολλές πλευρές. Δεν θα πάρουν επιχορήγηση από τη ΓΓΑ, δεν έχουν χορηγούς με τον τρόπο που έβρισκαν παλιότερα καθώς πλέον δεν υπάρχει το αφορολόγητο και θα έχουν έσοδα μόνο από τις ακαδημίες τους και από κάποιους που βάζουν το χέρι στην τσέπη. Εμείς στο οικονομικό κομμάτι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αλλάζει ο χάρτης του αθλητισμού. Το κράτος να βοηθήσει να μην διαλυθούν τα μικρά σωματεία. Εκτός αν είναι στρατηγική της κυβέρνησης και πουν δεν θέλουμε 1000 σωματεία, αλλά 200. Αν ειπωθεί κάτι τέτοιο, που δεν έχει ειπωθεί, θα κινηθούμε ανάλογα. Δεν θα κάνουμε εκκαθάριση σωματείων. Χρειάζεται καλύτερη γεωγραφική κατανομή. Υπάρχουν περιοχές και δήμοι που δεν έχουν ομάδα βόλεϊ και άλλα χωριά που έχουν δύο ομάδες. Θέλουμε το βόλεϊ παντού και χρειαζόμαστε βοήθεια από την τοπική κοινωνία.
Για τις ελληνοποιήσεις: Δεν έχει απασχολήσει αυτό το θέμα το ΔΣ και δεν είναι πλήρης η πληροφόρηση που έχω. Μετά την Κρήτη θα τα συζητήσουμε. Επί της αρχής προτιμώ μια εθνική ομάδα, έστω ένα σκαλοπάτι παρακάτω, που με καλή δουλειά και παιδιά που μαθαίνουν βόλεϊ εδώ, να έχει προοπτικές να ανέβει. Πρέπει να βοηθήσουμε το ελληνικό βόλεϊ.
Για το κομμάτι του μπιτς βόλεϊ: Είναι ένα εξαιρετικό και πετυχημένο τμήμα με διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και με διακρίσεις στις εθνικές ομάδες. Πρόθεσή μας είναι να κρατήσουμε όλα τα καλά, που είναι πολλά και να υπάρξουν βελτιώσεις όπου επιδέχεται. Λέμε πως έχουμε δύο παιδιά. Δεν μπορεί λοιπόν με το ένα να ασχολούνται δέκα επιτροπές και 100 άνθρωποι και με το άλλο μόνο μία επιτροπή. Θα υπάρξει ένα μεγάλο εθνικό συμβούλιο μπιτς βόλεϊ. Όπως υπάρχει η ΚΕΠ και οι επιτροπές εθνικών ομάδων, ανάπτυξης και διαιτησίας, αντίστοιχα θα υπάρχουν και στο μπιτς βόλεϊ. Δεν πρέπει να υπάρχει ο ανταγωνισμός που υπήρχε στο παρελθόν. Να λυθούν τα προβλήματα πριν καν υπάρξουν. Θέλουμε να ανοίξουμε το άθλημα σε περισσότερο κόσμο.
Για τα παιχνίδια με την Τουρκία και αν υπάρχει φόβος για επεισόδια στην Άγκυρα αλλά και στο Ηράκλειο: Ακραίοι άνθρωποι και ακραίες αντιλήψεις υπάρχουν παντού. Στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Λιγκ στην Άγκυρα είχαμε προβλήματα. Επικοινώνησα με τον κ. Μέγερ και έστειλα επιστολή έντονης διαμαρτυρίας. Κι εκείνη με τη σειρά τους έστειλαν στην τουρκική ομοσπονδία επισημαίνοντας την ανάγκη να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα και τους έκρουσαν το καμπανάκι. Στην Άγκυρα θα είναι κομισάριος από την Ουγγαρία, που είναι μέλος της επιτροπής Κυπέλλων. Τον γνωρίζω προσωπικά. Ο κ. Ίρο από Τσεχία θα είναι στον αγώνα της Κρήτης, επίσης μέλος της επιτροπής Κυπέλλων. Τον πρόεδρο της τουρκικής ομοσπονδίας θα τον δω εκεί. Αν ο ένας λόγος για να πάω ήταν η κρισιμότητα του αγώνα, ο δεύτερος και πιο σοβαρός είναι να προστατεύσουμε την εθνική. Ας μην κινδυνολογούμε όμως. Μας έχουν διαβεβαιώσει πως δεν θα συμβεί τίποτα. Θα υπάρχουν αυστηρά μάτια της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και στους δύο αγώνες. Κινδυνεύουμε και οι δύο αν παρεκτραπούμε. Στο Ηράκλειο έχουν ληφθεί ήδη μέτρα. Έχει γίνει μια πρώτη σύσκεψη και θα γίνει άλλη μία την επόμενη εβδομάδα. Από ανθρώπους του βόλεϊ δεν κινδυνεύουμε, αλλά μόνο από προβοκάτσια.
Για το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών: Πήραμε μια απόφαση που την υλοποιήσαμε ήδη. Η αυτοδιοίκηση των πρωταθλημάτων Α1 γυναικών και Α2 ανδρών, όπως υπήρξε παλιότερα η ολομέλεια πριν την ΕΣΑΠ. Στις συναντήσεις που έγιναν εξέλεξαν τριμελής επιτροπές που θα είναι στην ΕΟΠΕ. Δεν τέθηκε στην κουβέντα το θέμα αλλαγής ημερομηνιών γιατί θα λείπουν κάποιες ξένες αθλήτριες στο Παγκόσμιο. Είναι κάτι που με απασχόλησε εκ των υστέρων, αλλά είναι από τα ζητήματα που μπορούμε να το λύσουμε. Αν είναι απόφαση των σωματείων δεν έχουμε λόγο να μην την δεχτούμε, εφόσον δεν επηρεάζει την εθνική ομάδα. Δεν ξέρω τι έχουν πει. Απόφαση της ΚΕΠ ή του ΔΣ δεν υπάρχει. Αν πουν να διακοπεί το πρωτάθλημα, θα βρούμε ημερομηνίες να γίνουν οι αγώνες. Αν υπάρχουν διαφωνίες θα εφαρμοστούν κανονισμοί. Μπορεί να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση επιλογής των σωματείων.
Για το ενδεχόμενο να γίνουν πλέι οφ αν βρεθεί χορηγός: Η προκήρυξη έπρεπε να βγει άμεσα και βγήκε χωρίς πλέι οφ. Θα ήταν άλλωστε ανορθόδοξο να μην κάναμε στα άλλα πρωταθλήματα και να κάναμε εδώ. Η τριμελής επιτροπή, σε συνεργασία με την ομοσπονδία και την οικονομική επιτροπή και του μάρκετινγκ, έχει να επιληφθεί τα θέματα της τηλεοπτικής μετάδοσης και του χορηγού. Θα γίνει μια προσπάθεια, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι. Αν τα δύο θέματα λυθούν πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, μπορούμε να τροποποιήσουμε την προκήρυξη. Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει λόγο να αλλάξει κάτι.
Για την επιτροπή ανάπτυξης: Ο Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου είναι πρόεδρος και ο Νίκος Μπεργελές σύμβουλος. Θα φέρει τις προτάσεις συνολικά για την ανάπτυξη. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλάνο. Ο στόχος υπάρχει ήδη. Το πρόγραμμα πρέπει να φτιαχτεί. Ο Μπεργελές είναι ο τεχνοκράτης και αυτός που θα εισηγηθεί το γενικό πρόγραμμα. Η ομοσπονδία δεν προσέλαβε κάποιον έμμισθο, αλλά δέχθηκε την εθελοντική προσφορά του Νίκου. Θα συζητήσουμε το θέμα εκτενώς για 1-2 μήνες. Τίθεται επί τάπητος από την αρχή το ζήτημα. Ό,τι καλό υπήρχε θα το διατηρήσουμε. Ό,τι λανθασμένο θεωρούμε εμείς θα το αλλάξουμε. Για την αναφορά στους Θανάση Μαργαρίτη και Περικλή Μπακοδήμο που έγινε, σας λέω πως θα είναι ευχής έργον να μπορούσαν να συμμετάσχουν και οι δύο εθελοντικά. Στις προθέσεις μου είναι να τους καλέσω και να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα και διάθεση να βοηθήσουν.
Για τη συνεργασία με τον Μέιφορθ: Η χρονική στιγμή να συζητήσουμε τέτοια πράγματα είναι λανθασμένη. Η ομάδα έχει έναν στόχο και πρέπει να συγκεντρωθεί. Αλλιώς θα είναι αν προκριθούμε, αλλιώς αν δεν έχουμε παρουσία σε υψηλό επίπεδο του χρόνου. Θα είμαστε απ΄ έξω και ίσως να είναι μια καλή αφορμή να δουλέψουμε σε βάθος. Ευχόμαστε όμως να περάσουμε. Όλη μας την προσπάθεια την κάνουμε για αυτό και με ικανοποίηση άκουσα τα παιδιά να το επισημαίνουν. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Αν δεν τα καταφέρουμε θα δούμε τι πρέπει να γίνει… Το Παγκόσμιο Λιγκ είναι στόχος. Πρέπει το άθλημα να ξεφύγει από την οικονομική κρίση, πρέπει να οργανωθούμε αγωνιστικά και φυσικά υπάρχει πρόκριση πλέον. Δεν αρκούν όπως παλιά οι καλές σχέσεις με τον Ακόστα. Αγωνιστικά δεν απέχουμε. Οικονομικά και οργανωτικά είναι άλλο αυτό.
Για τη συνεργασία με τον Καπράρα: Είναι ένα από τα πολλά που βρήκαμε… Εμείς υπογράψαμε το συμβόλαιο. Έχω πει και ξαναλέω είναι ένας σπουδαίος προπονητής. Η συμφωνία ήταν για ένα 4μηνο που πέρασε. Υπάρχει συμφωνία, εφόσον τον χρειαστούμε, για ένα 4μηνο του χρόνου και ένα το 2012. Ας μην το αποφασίσουμε τώρα. Προέχει η κουβέντα τι μοντέλο εθνικής ομάδας θέλουμε και τι στόχο έχουμε. Αν θέλουμε φουλ τάιμ, δυστυχώς ο κ. Καπράρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μπορεί να πάμε σε Έλληνες προπόνητες στις μικρές ομάδες ως φουλ τάιμ και στην μεγάλη ομάδα θέλουμε έναν παρτ τάιμ. παρτ. Δεν θα αποφασίζουμε την πολιτική μας με βάση ποιον θέλουμε να φέρουμε, αλλά θα έχουμε πολιτική και μετά θα αποφασίσουμε ποιον θα φέρουμε. Στηρίζω τους Έλληνες προπονητές όπως στηρίζω και τους Έλληνες αθλητές. Υπάρχουν και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Α2 ΑΝΔΡΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ