12/9/2010 - H συνάντηση των φορέων
Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης είπε: «Ξεκινήσαμε έναν διάλογο και η προοπτική μας είναι να είναι διαρκής. Είναι η πρώτη φορά που στο ίδιο τραπέζι κάθονται οι τοπικές ενώσεις και επιτροπές και οι εκπρόσωποι φορέων.
Ορίσαμε δύο πρόσωπα, τον Χρήστο Σύλλα και τον Τάσο Πέτκο ως συνδετικούς κρίκους με τις Ενώσεις. Θέλουμε διαρκή επικοινωνία. Έχετε δυνατότητα να προτείνεται θέματα στα ΔΣ.
Δεν θέλω να πάμε σε προεδροκεντρικό μοντέλο. Το ανώτατο όργανο είναι το διοικητικό συμβούλιο που παίρνει τις αποφάσεις. Θέλουμε μια λεωφόρο επικοινωνίας ανοιχτή για να συζητάμε τα πάντα. Οι ενώσεις είναι οι ανταποκριτές μας. Θα δημοσιοποιούνται οι εισηγήσεις, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ώστε να διορθώνονται τυχόν λάθη και παραλείψεις. Θέλουμε να λειτουργούμε διαδραστικά, αμφίδρομα.
Μέσω φόρουμ που θα υπάρχει σε λίγο καιρό στο σάιτ της ομοσπονδίας θα δώσουμε βήμα στους ανθρώπους του βόλεϊ. Θα δεχόμαστε προτάσεις, κριτική, τα πάντα, αλλά επώνυμα. Υπήρξε λύση στο θέμα των ξένων, ενώ με τους διαιτητές υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Θα γίνει μία συνάντηση πριν από το ΔΣ της ομοσπονδίας. Δεν θα υπάρξει καμία κοροϊδία.
Στόχος μας να γίνουμε πρώτο άθλημα στις γυναίκες. Στο ανδρικό έχουμε έντονο ανταγωνισμό με ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Θα εισηγηθώ στο ΔΣ να υπάρχει στην επιτροπή ανάπτυξης εκπρόσωπος σωματείων και αθλητών. Επίσης, να φτιάξουμε ομάδα εργασίας να πούμε το 2011 τι στόχο θέλουμε το 2016.
Συμφωνώ εξάλλου, με τη wild card που θέλει να δώσει η ΕΣΑΠ. Θα ήθελα να δω ομάδες από την περιφέρεια στην Α1 ανδρών. Το πολωνικό μοντέλο είναι εκπληκτικό. Για τον ξένο στην Α2 οι ομάδες ήταν μοιρασμένες. Επειδή κάποιοι είχαν, είπαμε να αναγράφονται 11 Έλληνες στο φύλλο αγώνα».
Αναφερόμενος στο οικονομικό κομμάτι είπε: «Δύο χρόνια αντί να συζητήσουμε για να λύσουμε το πρόβλημα, συζητούσαμε ποιος φταίει. Το χρέος είναι 8.5 εκατ., εκ των οποίων τα 3 είναι τα έργα, όπου κερδίσαμε την αγωγή. Θα κάνουμε έκτακτη ΓΣ να αποφασίσουμε τι θα γίνει. Το δημόσιο προτείνει συμβιβασμό αλλά πρέπει να γίνει και με τους εργολάβους. Το υπόλοιπο χρέος είναι 5.5 εκατ. και πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός.
Στόχος μας είναι η μείωση εξόδων και η αναζήτηση νέων πόρων. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σκληρές αποφάσεις. Ήταν συμβολική η απόφαση για τα πρωταθλήματα των 8 ομάδων. Κάναμε μικρά πρωταθλήματα για να μπορούμε να τα πληρώσουμε. Κυριακή να γίνεται ο αγώνας, την Τετάρτη τα λεφτά των σωματείων και των διαιτητών να είναι στην τράπεζα.
Από τις ενώσεις θέλουμε ένα ρεαλιστικό νούμερο αγώνων. Οι Ενώσεις θα πάρουν το τρέχον ποσό ολόκληρο για τα σωματεία και τους διαιτητές. Δεν περισσεύουν πολλά λεφτά για παλιά χρέη. Μας έταξε 300.000 ευρώ παραπάνω ο ΓΓΑ και ευελπιστώ να τα πάρουμε. Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα είναι περιορισμένος. Θα ξέρετε ότι για το 2011 θα πάρετε τόσα λεφτά να τα δώσουμε όπου θέλετε. Είναι καινοτόμα κίνηση, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα.
Στις εθνικές ομάδες θα έχουμε έξι προπονητές και θα δώσουμε επιπλέον μπόνους στην κάθε Ενωση να διαλέξει τον προπονητή που θα είναι ο τοπικός συνεργάτης του προπονητή που θα έχει η ομοσπονδία φουλ τάιμ σε εφήβους, παίδες, νεάνιδες, κορασίδων.
Αποκέντρωση δεν θέλουμε; Έτσι θα γίνει. Να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Θα πετύχει αν σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Στους διεθνείς έταξα πριμ γιατί αν προκριθούμε θα είναι τεράστια υπόθεση και θέλουμε να επενδύσουμε».
Ο Κώστας Ψαρουδάκης μιλώντας επίσης για το οικονομικό κομμάτι είπε πως: «Θέλουμε πραγματικούς προϋπολογισμούς από τις Ενώσεις».
Από τους φορείς που έδωσαν «ομαδικά» το παρών, ακούστηκαν πολλές προτάσεις, αλλά εκφράστηκαν και προβληματισμοί. Από την ΕΠΕΣΘ ο Παύλος Αναστασιάδης ζήτησε από τους προπονητές: «Να μας δώσουν κατευθύνσεις για το τι βόλεϊ πρέπει να παίζουμε» και πρόσθεσε: «Αυτά που ακούγονται να φιλτράρονται και να εφαρμόζονται».
Οι εκπρόσωποι της Κρήτης συμφωνούν με το «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά, επισημαίνοντας πως: «Αν τα σωματεία κάνουν δουλειά και ανάπτυξη, να επιβραβεύονται». Ο πρόεδρος της ΕΣΠΑΑΑ, Κώστας Αλαγιάννης τόνισε πως υπάρχει: «Τεράστιο πρόβλημα με τα γήπεδα. Δεν μπορούν τα παιδιά να κάνουν προπόνηση».
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Κώστας Χαριτωνίδης εξέφρασε το παράπονο πως: «Μας είχαν απαξιωμένους. Έχουμε πρόβλημα με το αναπτυξιακό. Χάσαμε πολλές ηλικίες γιατί δεν καταλάβαμε τη μεταρρύθμιση στα σχολεία. Πρέπει να βελτιώσουμε τη δευτερογενή ανάπτυξη. Όταν φτάνει το παιδί στην εθνική παίδων δεν του δίνουμε ποιοτική και ποσοτική προπόνηση. Πρέπει να παίξει σοβαρό ρόλο η ομοσπονδία και στην Α2».
Ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ, Γιώργος Διαμαντόπουλος σημείωσε πως: «Μόνο εμείς και η Κούβα περιμένουμε το κράτος…». Για τη διαιτησία ο διεθνής ρέφερι, Γιώργος Γεωργουλέας τόνισε: «Μειώσατε τους αγώνες και τα πρωταθλήματα, αλλά για τους διαιτητές είναι μείωση κινήτρου, και δεν μιλάω οικονομικά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Σάκης Ψάρρας είπε: «Να μας καλείτε να βοηθήσουμε όπου θέλετε. Οι αθλητές είναι πόλος έλξης. Να βλέπουν τα παιδιά τα πρότυπά τους. Για εμάς δεν είναι μόνο Α1, δεν είναι μόνο συμβόλαια και επαγγελματισμός». Για να προσθέσει ο Βασίλης Μηνούδης: «Να γίνει ελκυστική και η Α2. Να διαλέγετε σωστούς προπονητές που έχουν γνώση».
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος επεσήμανε: «Δεν υπάρχει πολιτική, δεν υπάρχει φιλοσοφία. Πρέπει να γίνει μια ομάδα διαχείρισης κρίσης και άλλη μία που θα δημιουργήσει φιλοσοφία. Στο μπάσκετ έχουν πολλούς αθλητές και οι ομάδες δεν μπορούν να τους απορροφήσουν. Στο βόλεϊ έχουμε πολλές ομάδες και δεν έχουμε αθλητές. Δεν έχουμε δυνατή εθνική ομάδα, αλλά βάλατε ξένο και στην Α2. Υπάρχουν ομάδες χωρίς υποδομές που βάζουν στόχο να ανέβουν στην Α1 για να πάρουν τα χρήματα».
Σχόλια