Κώστας Ασημακόπουλος: Χαμένες πατρίδες

Χαμένες πατρίδες


Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ και οι 24 καλύτερες ομάδες του πλανήτη ανεβάζουν στροφές για τη μεγάλη γιορτή που θα αρχίσει στις 25 Σεπτεμβρίου στις πόλεις της Ιταλίας. Εμείς, την ίδια ακριβώς ημέρα θα ασχολούμαστε... με τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ που θα ασχοληθεί με την έκθεση του Γκόρντον Μέιφορθ και την παραμονή του Αμερικανού στον πάγκο της Εθνικής Ανδρών, μέχρι και τη Β΄ Εθνική ανδρών που «μαδάει» σαν τη μαργαρίτα.
Τα Παγκόσμια και τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που ήταν «ψωμοτύρι» για το Εθνικό συγκρότημα φαντάζουν πλέον πολύ μακρινά. Το λάθος που θα γίνει και πάλι –να είστε σίγουροι– θα είναι ότι και πάλι η κουβέντα θα περιστραφεί  γύρω από τον Μέιφορθ, λες και τα προβλήματα στο ελληνικό βόλεϊ δημιουργήθηκαν από τότε που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ο Αμερικανός.
Τα ίδια είχαν γίνει και επί Βελτζ και επί Ερέρα και επί Μοντάλι. Αν και ο Αμερικανός δεν έχει καμία σχέση με τους προαναφερθέντες σε καταγωγή και σε επίπεδο βόλεϊ, έχει ένα κοινό και ένα πλεονέκτημα. Το «κοινό» τους είναι πως αποτελεί κι αυτός εύκολο στόχο όλων και το «πλεονέκτημά» του το «δυνατό» συμβόλαιο με την ΕΟΠΕ.
Η διοίκηση Μαυρομάτη θα ζοριστεί να «σπάσει» το συμβόλαιο του Μέιφορθ. Βλέπετε, στα μπαράζ με την Τουρκία δεν στήθηκε καμιά φάρσα τύπου «ενδοσυνεννόησης» και σε αντίθεση με τον Καζάζη ο Αμερικανός τις αποφεύγει τις κακοτοπιές. Άλλωστε κι αυτός άφησε ολόκληρη Ιαπωνία για ένα μεγάλο επαγγελματικό ρίσκο στην χρεοκοπημένη Ελλάδα του «χύμα στο κύμα».
Κάποιοι λένε ότι ο Μέιφορθ θα είναι η «εκδίκηση» του Στέλιου Προσαλίκα στη διοίκηση Μαυρομάτη. Γενικά, ο καθένας θα λέει το μακρύ του και το κοντό του, αλλά τη σκληρή πραγματικότητα την είχε διατυπώσει ο Αλέκος Λεώνης χωρίς, όμως, να έχει γίνει τίποτα από τότε που τα είπε. «Το ντεπόζιτο είναι άδειο» από παίκτες, από παράγοντες, από ευρώ και φυσικά από βενζίνη.
Ακόμα και τώρα, όμως, που το «κόψαμε» με το πόδι στη μέση του… πουθενά κάποιοι δεν βάζουν μυαλό. Το πούλμαν χάλασε, βγήκαμε με τα μπαγκάζια στην άσφαλτο κι αντί να σκέφτονται τα χιλιόμετρα που έχουμε να διανύσουμε πεζή, αυτοί το χαβά τους.
Εδώ μιλάμε ότι δεν μπορεί να οργανωθεί μια Β΄ Εθνική ανδρών, θα οργανωθεί η Εθνική ανδρών; Έφυγε η Κερατέα πριν από την κλήρωση, την «έκανε» και η Κόρινθος και όλη η Β΄ Εθνική κάνει σάλτο μορτάλε πάνω από τον Ισθμό (φωτό).
Αύριο θα είναι κάποιος άλλος και πάει λέγοντας, μέχρι που το ξεφλούδισμα φτάνει μέχρι την Α1… Εδώ ολόκληρος Παναθηναϊκός ξεκίνησε προετοιμασία με τα ψέματα, τις υποσχέσεις και χορηγούς φανέλας το προεδρείο του ΠΑΣΑΠ. Και ο Ολυμπιακός στον αέρα είναι. Την ελεημοσύνη του Μαρινάκη περιμένει ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, η Κερατέα θα γλίτωνε;
Πράγματι είναι δύσκολο να συντηρείς ομάδες όταν και οι ίδιοι οι παράγοντες δεν έχουν να φάνε στο σπίτι τους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα γίνουν χειρότερα. Το άσχημο για το βόλεϊ είναι ότι δεν είχε «αποθεματικά» και το λίπος φαγώθηκε προ πολλού. «Πετσί με το κόκκαλο» από τα σωματεία μέχρι και τους αθλητές.
Ακόμα κι ο Μαυρομάτης έχει καταλάβει ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά επικεφαλής μιας χρεοκοπημένης αθλητικής ομοσπονδίας, όπου κανείς σοβαρός παράγοντας δεν θέλει να εμπλακεί και να βάλει την υπογραφή του. Οπότε κοιτάει πώς θα φτιάξει μια βιτρίνα μήπως και «σκοντάψει» κανένας «ζωής χορηγός». Δεν έχει ζωή το πράγμα και ό,τι περπατάει ακόμα είναι από κεκτημένη ταχύτητα και φυσικά μόνο με ανατροπές θα σωθεί η κατάσταση. Τι ανατροπές;
Ο Μαυρομάτης αντί να ψάχνει ποιο «βαρύγδουπο» όνομα θα βάλει στις κενές θέσεις της Επιτροπής Εθνικών ομάδων θα πρέπει από Δευτέρα να κάνει δημόσια πρόσκληση στον Προσαλίκα για να μπει στην Επιτροπή Εθνικών ομάδων. Για να μην πούμε ότι πρέπει να του δώσει όλη την Εθνική Ανδρών επ' ώμου ως προπονητής.
Έλα εδώ, Στέλιο μου. Δεν θα έρθεις για μένα ως Αχιλλέας, θα έρθεις για το βόλεϊ. Εσύ δεν έψαξες από το facebook τον Αμερικανό και τον έφερες στην Ελλάδα; Για πες μας από αυτά που είδε το έμπειρο μάτι σου… Πρέπει να μείνει ή να φύγει ο Μέιφορθ; Ηταν καλύτερος από τον Καζάζη κι από εσένα ως προπονητής; Ποιος έφταιξε που απέτυχε το πλάνο του;
Κι αν ο Προσαλίκας πιστεύει ότι ο Μέιφορθ πρέπει να μείνει στον πάγκο της Εθνικής ομάδας μάλλον αδικεί τον εαυτό του, διότι κανονικά θα έπρεπε να ήταν αυτός ομοσπονδιακός προπονητής κι όχι πρόεδρος στην ΕΟΠΕ τη διετία 2008-10. Αν γίνει Γενική Συνέλευση σωματείων και ρωτήσει κάποιος ποιος πρέπει να πάρει την Εθνική Ανδρών, ο Προσαλίκας θα πάρει 100%. Είναι και «κολλητός» με τους αθλητές. Νερό πίνουν στο όνομα του αφού κι ως πρόεδρος της ΕΟΠΕ δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα σωματεία, αλλά με τους αθλητές. Έτσι είναι. Δεν κάνουμε πλάκα.
Αυτό ήταν και το μεγάλο λάθος του Μπελιγράτη, που δεν έδωσε στον Προσαλίκα την Εθνική Ανδρών το καλοκαίρι του 2008 όταν παραιτήθηκε ο Λεώνης. Το πλήρωσε ακριβά όχι μόνο ο Μπελιγράτης αλλά κι όλο το ελληνικό βόλεϊ. Μάλιστα είχε γίνει και ραντεβού του Προσαλίκα με τον Μπακοδήμο, το οποίο κατέληξε σε ναυάγιο και λίγες ημέρες μετά ο πρώτος ανέλαβε επικεφαλής των «Φίλων του Βόλεϊ». Τα όσα έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια θα σημαδέψουν για πολλά χρόνια το άθλημα κι  όσο δεν υπάρχει χρήμα και ισχυροί παράγοντες θα βασιλεύουν τα αρπακτικά. Οι λύκοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται.
Ψάχνει, λοιπόν, ο Αχιλλέας ποιον θα βάλει στην Επιτροπή Εθνικών ομάδων. Άλλο πάλι κι αυτό. Η σημαντικότερη επιτροπή της ομοσπονδίας έχει τέσσερις κενές θέσεις εδώ και ενάμιση μήνα. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχουν ικανοί παράγοντες και προπονητές. Ας καλυφθούν οι θέσεις με τους πρώην προέδρους της ΕΟΠΕ: Μπελιγράτη, Προσαλίκα, Μελισσουργό. Ας καλυφθούν από τους πρώην ομοσπονδιακούς: Προσαλίκα, Λεώνη, Χαριτωνίδη, Αρσενιάδη και Καζάζη.
Αυτοί πρέπει να μιλήσουν, ρε παιδιά. Αυτοί έζησαν πρόσφατα την Εθνική ομάδα, αυτοί ξέρουν τους παίκτες, αυτοί ξέρουν τις ανάγκες της, αυτοί είχαν την ευθύνη της Εθνικής ομάδας. Και μετά βέβαια είναι οι πρόεδροι και οι προπονητές των ομάδων της Α1 ανδρών που πρέπει να έχουν λόγο. Έλα εδώ, κύριε Χριστόπουλε. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου στείλε μας τις προτάσεις σου για την Εθνική Ανδρών. Κι εσύ, κύριε Καζάζη, κι εσύ, κύριε Γκουλινέλι και πάει λέγοντας…
Και ας γίνει και μια ημερίδα για τις Εθνικές ομάδες, όχι για αοριστολογίες και αμπελοφιλοσοφίες. Αφού δεν παίζουμε βόλεϊ, τουλάχιστον να μιλάμε και να γράφουμε για βόλεϊ, σαν κάτι μακρινό και ωραίο. Σαν τις χαμένες πατρίδες.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Α2 ΑΝΔΡΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ