"Από τον ΠΑΟ φεύγουν οι παίκτες κλάσης"



Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που θα αγωνίζεται ο Νίκος Σμαραγδής την επόμενη χρονιά; Αυτό είναι το ερώτημα των περισσότερων για το πιο hot όνομα της μεταγραφικής περιόδου στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Ο Νίκος Σμαραγδής, σε μια αποκαλυπτική όσο και απολαυστική συνέντευξη, λύνει τις απορίες όλων για το μέλλον του και είναι έτοιμος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο εξωτερικό, έστω και ένα χρόνο αργότερα από εκεί που τον "καλούσε η μοίρα", αλλά ο ίδιος είχε αγνοήσει το προηγούμενο καλοκαίρι.

- Ποιό ήταν το ερέθισμα σου και ασχολήθηκες με το βόλεϊ;
"Ο αδερφός μου ο Κώστας, αγωνιζόταν στον Άρη, στα παιδικό-εφηβικά τμήματα και από εκεί άρχισε να μου αρέσει το βόλεϊ. Η τύχη , από ότι αποδείχθηκε , ήταν μαζί μου , καθώς μια μέρα στην κυριολεξία, ο Χρήστος Πάτρας με βρήκε στο δρόμο, με τράβηξε μέσα στο γήπεδο και από εκείνη την στιγμή το μικρόβιο του βόλεϊ μπήκε για τα καλά μέσα μου".

- Αισθάνεσαι δικαιωμένος που ασχολήθηκες με το βόλεϊ;
"Σίγουρα αισθάνομαι δικαιωμένος, καθώς παρά την καλή εξέλιξη που έχω στο χώρο του βόλεϊ, αγαπώ κιόλας το άθλημα. Αν κάτι κάνεις χωρίς να το αγαπάς και καλός να είσαι, πιστεύω πως δεν μπορείς να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο".

- Τα σημερινά παιδιά αγαπάνε το βόλεϊ;
"Δεν ξέρω αν το αγαπάνε, αλλά θέλω να τους συμβουλεύσω πως δεν πρέπει να κάνεις κάτι χωρίς να το αγαπάς. Δεν πρέπει τα παιδιά να έχουν τυπική σχέση με το άθλημα που ακολουθούν , αλλά χρειάζεται μια σχέση αγάπης".

- Τι έφταιξε και δεν μπορέσατε να κατακτήσετε πέρυσι το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό; Ο Ολυμπιακός φαινόταν να έχει προβλήματα καθόλη την διάρκεια της χρονιάς, αλλά στο τέλος ο Παναθηναϊκός τη πλήρωσε!
"Είχαμε και εμείς σαν παίκτες ,  προβλήματα τραυματισμών καθόλη την διάρκεια της χρονιάς. Στο τέλος μάλιστα προέκυψαν διάφορα μέσα στην ομάδα και αυτό όμως που ήταν κομβικό για εμάς, ήταν το περιστατικό με τον Κώστα Χριστοφιδέλη και η απώλεια του, καθώς αυτό μας επηρέασε αγωνίστηκα, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Ήταν ένα κομμάτι που , από ότι φάνηκε, δύσκολα αντικαταστήθηκε στην ομάδα και ήταν αυτό που έδωσε το αποτέλεσμα στον Ολυμπιακό. Εμείς αν και κερδίσαμε το πρώτο παιχνίδι , δεν είχαμε στην συνέχεια την δύναμη να συντηρήσουμε την απόδοση μας σε υψηλά επίπεδα και για αυτό κατέκτησε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα".

- Αν και η ομάδα απέτυχε στο πρωτάθλημα, όλοι οι παίκτες ήθελαν να παραμείνουν! Τελικά οι πιο πολλοί έμειναν με την όρεξη και άλλαξαν ομάδες...
"Είναι αλήθεια πως όλοι θέλαμε να μείνουμε και άλλη χρονιά στην ομάδα. Είχαμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλήμα και ήμασταν όλοι οι αθλητές ικανοποιημένοι από όλη την χρονιά. Από κει και πέρα, η διοίκηση με όλες της ανακατατάξεις που πραγματοποιήθηκαν στο σύλλογο , δεν είχε την δύναμη  να κρατήσει τους αθλητές . Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, η ομάδα του Παναθηναϊκού έχει προβλήματα που μακάρι να ξεπεραστούν. Διάθεση υπήρχε , αλλά δεν υπήρχε κάποιος από την διοίκηση να μας εγγυηθεί κάποια πράγματα, ώστε να μας πείσει να παραμείνουμε. Σίγουρα το αγωνιστικό είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει, αλλά κανένας παίκτης της κλάσης του Ζαγκούμνι, Σαμικά, Αγκάμεζ, Χριστοφιδέλη , δεν μένουν μόνο για την καλή παρέα η για το καλό σύνολο. Η ομάδα έδειξε ότι φέτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ευελπιστώ η φετινή χρονιά να είναι μια κακή παρένθεση για την Παναθηναϊκό, καθώς θα είναι πλήγμα για το Ελληνικό βόλεϊ , αν μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο".

- Ο επόμενος σταθμός του Νίκου Σμαραγδή ποιος θα είναι;
"Ακούγονται πολλά! Εγώ βρίσκομαι σε συζητήσεις με κάποιες ομάδες, αλλά είμαι σε φάση αποκατάστασης. Πέρυσι είχα έναν σημαντικό τραυματισμό στο μηνίσκο που δυστυχώς δεν το προστάτεψα όσο θα έπρεπε, καθώς αγωνιζόμουν  έξι μήνες με το πρόβλημα στο Παναθηναϊκό διότι δεν υπήρχαν λύσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεγαλώσει και να κάνω επέμβαση το καλοκαίρι, που αυτό είχε ως συνέπεια να βγάλω ένα καλοκαίρι κυριολεκτικά σε προπονήσεις και φυσιοθεραπείες ώστε να επανέλθω. Πλέον όμως είμαι καλά".

- Δεν μου απάντησες όμως που θέλει να αγωνιστεί ο Νίκος Σμαραγδής την επόμενη χρονιά...
"Στόχος μου δυστυχώς δεν είναι η Ελλάδα, και λέω δυστυχώς με την όλη κατάσταση που επικρατεί φέτος στο Ελληνικό βόλεϊ. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες ομάδες που κάνουν αξιοπρεπή  προσπάθεια για να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια καθίζηση στην ποιότητα και γενικότερα στην όλη αντιμετώπιση προς το άθλημα. Πρώτος μου στόχος είναι το εξωτερικό και θα το κυνηγήσω μέχρι τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, είμαι ένας άνθρωπος που δεν μπορώ να κάνω συμβιβασμούς. Δεν μπορώ να μπω σε μια λογική της πρόχειρης λύσης".  

- Ισχύει πως είχες συμφωνήσει με τον Ηρακλή;
"Υπήρχε μια συμφωνία προφορική εξ αρχής σε μια επαφή που είχαμε. Αλλά σε κάποια διαδικαστικά θέματα και σε κάποιες λεπτομέρειες δεν μπόρεσε να βρεθεί άκρη και κοινή λύση και έτσι αν και είχαμε απομείνει στα τυπικά η υπόθεση δεν προχώρησε".

- Ήθελες όμως να επιστρέψεις στον Ηρακλή;
"Σίγουρα! Στον Ηρακλή έζησα πολλά πράγματα που με έδεσαν με την ομάδα και με ενδιέφερε να ήμουν μέλος του συνόλου που θα έφτιαχνε ο Αλέκος Λεώνης και για αυτό το λόγο άλλωστε είχα συμφωνήσει". 

- Είναι αλήθεια πως έφτασες μια ανάσα από το να συμφωνήσεις με την Φενέρ Μπαχτσέ;
"Ναι, με την Φενέρ Μπαχτσέ είχε υπάρξει μια προφορική συμφωνία, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξε κάτι. Θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για εμένα να είμαι μέλος της Φενέρ, καθώς η Τούρκικη ομάδα έχει φτιάξει μια πραγματική υπερομάδα".

- Πολλοί λένε πως ο Σμαραγδής δεν κατεβάζει το κασέ του παρά την κρίση. Τι έχεις να απαντήσεις πάνω σε αυτό;
"Εγώ κατανοώ την κρίση και συμβιβάζομαι, αλλά μέχρι ένα σημείο! Είναι παρεξήγηση το γεγονός που ακούγεται πως ζητάω να πάρω τα λεφτά που έπαιρνα πριν από κάποια χρόνια. Εμένα το επάγγελμα μου είναι  βολεϊμπολίστας, από αυτό ζω. Δεν γνωρίζω να κάνω κάτι άλλο , ούτε έχω το προνόμιο που έχουν κάποιοι άλλοι να έχουν δεύτερες απολαβές. Έριξα το κασέ μου αλλά ως ένα σημείο. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση και από την ομάδα".

- Είναι καλό για το Ελληνικό βόλεϊ τελικά να γίνουν τρεις οι ξένοι οι οποίοι θα αγωνίζονται στην Α1;
"Σε αυτή την καμπή που είναι το Ελληνικό βόλεϊ, πιστεύω πως θα βοηθήσει να μπουν οι τρεις ξένοι στην Ελληνική Α1, καθώς θα δοθούν ευκαιρίες να παίξουν σε υψηλό επίπεδο και νεαρά  παιδιά. Αυτό φάνηκε δυστυχώς και στην Εθνική ομάδα, καθώς οι νέοι αθλητές μπορεί να έχουν ταλέντο, αλλά δεν είναι έτοιμοι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με προπονήσεις μόνο ένας αθλητής δεν βελτιώνεται, πρέπει να έχει και παιχνίδια στα πόδια του. Πλέον, στην Α1 λόγο των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, δεν έρχονται οι ξένοι που ερχόταν πριν από δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Τότε ήταν και πάλι τέσσερις οι ξένοι, αλλά υπήρχε βελτίωση σε όλες τις Ελληνικές ομάδες και σε όλους τους αθλητές, καθώς οι ξένοι ήταν τοπ επιπέδου και τους τραβούσαν όλους προς τα πάνω. Πλέον, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους και για αυτό είναι προτιμότερο να παίζουν οι Έλληνες".

- Η Εθνική συνεχίζει την πτωτική της πορεία των τελευταίων ετών!
"Δυστυχώς μας πονάει όλους η κακή πορεία της Εθνικής , καθώς για δεύτερη χρονιά θα μείνουμε έξω από ένα σημαντικό γεγονός. Αυτό θα έχει τρομερό αντίκτυπο στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Πρέπει να κάνουμε όλοι το παν και να επαναφέρουμε την Εθνική ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Τα Εθνικά πρωταθλήματα κακά τα ψέματα στηρίζονται στις Εθνικές ομάδες. Όσο καλύτερα πάει η Εθνική, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφήμιση για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Πρέπει να βγούμε γρήγορα από αυτήν την δύσκολη θέση που μπήκαμε και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους τους φορείς".

- Τι έφταιξε και αποκλειστήκαμε από την Τουρκία;
"Δεν μπορώ να πω τι έφταιξε, αρμόδιοι είναι να μιλήσουν αυτοί που ακολούθησαν όλο το πρόγραμμα της προετοιμασίας. Υπήρξαν βέβαια κάποιες απουσίες τραυματισμών, αλλά δεν νομίζω πως μπορούμε να σταθούμε μόνο σε αυτό. Είναι μια δύσκολη ώρα για το Ελληνικό βόλεϊ και είναι σημαντικό να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο με λύσεις και όχι με το να ρίχνουμε ευθύνες. Κάτι το οποίο γίνεται τις περισσότερες φορές στην Ελλάδα".

- Είναι της «μόδας» στην Ελλάδα το τελευταίο καιρό οι διεθνείς να σταματάνε από την Εθνική τους! Υπάρχει τέτοιο σενάριο για εσένα;
"Όχι, αυτό το σενάριο δεν υπάρχει για εμένα. Όποτε φοράω την φανέλα με το Εθνόσημο και ακούω τον Εθνικό ύμνο ανατριχιάζω. Δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσα να βοηθήσω πολύ την ομάδα. Προσπάθησα μόνο στην πρόκριση όπου αγωνίστηκα τραυματίας και την επόμενη μέρα μπήκα στο χειρουργείο".  

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει και έχεις μετανιώσει;
"Αν γνώριζα εκ των προτέρων το τι θα συνέβαινε στο Παναθηναϊκό την περσινή χρονιά, θα προτιμούσα να έφευγα και να δεχόμουν την αρχική συμφωνία με ομάδα του εξωτερικού , που είχα μιλήσει. Κάποιες φορές χρειάζεται και λίγη τύχη σε κάποια πράγματα".

- Πες μου δυο λόγια για τον φίλο σου Χρήστο Πάτρα!
"Ο Χρήστος έκανε πάντα ότι μπορούσε για να βελτιώνομαι, πάντα με κοιτούσε σαν παιδί του και είναι η αιτία που αυτή την στιγμή παίζω βόλεϊ. Του οφείλω πολλά και είναι πραγματικά ο μέντορας μου".   

- Έχουν βάση τα σενάρια που σε θέλουν να αγωνίζεσαι ως το Δεκέμβριο στον Απόλλωνα;
"Η Καλαμαριά αυτή την στιγμή είναι μια ομάδα η οποία με βοηθάει λόγω του Χρήστου Πάτρα και θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω την διοίκηση και τους αθλητές της ομάδας, που με δέχτηκαν σε αυτό το εκπληκτικό κλίμα που έχουν στην ομάδα. Αν θα μείνω όμως στην ομάδα δεν μπορώ να το απαντήσω τώρα, καθώς θα το αποφασίσω στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου".

- Τι θα πρότεινες στις Ελληνικές ομάδες να κάνουν ώστε να φέρουν το κόσμο στα γήπεδα;
"Δυστυχώς τα Ελληνικά γήπεδα δεν έχουν πολλές φορές κόσμο, καθώς και οι ομάδες δεν είναι πολύ οργανωμένες πάνω σε αυτό το τομέα. Με έκπληξη έζησα φέτος τον τελικό κυπέλλου στο Τροκαντερό, που 5.000 παιδιά γέμισαν το γήπεδο και υπήρχε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς όλοι οι αθλητές θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε κάποιο σχολείο και να μοιράζουν προσκλήσεις. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, αρκεί να υπάρχει όρεξη".

- Τελικά ο Νίκος Σμαραγδής είναι κακό παιδί;
"Ναι, αλλά μόνο εκεί που πρέπει..."

Δυο λόγια για τις ομάδες που έχει αγωνιστεί ο Νίκος Σμαραγδής

Άρης:
"Οι πρώτες μου εμπειρίες"

ΠΑΟΚ: "Η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκα στην Α1 και μάζεψα πολύτιμες εμπειρίες"

Παναθηναϊκός: "Η ευκαιρία να αγωνιστώ σε μια μεγάλη ομάδα! Από την πρώτη στιγμή δικαιώθηκα με την επιλογή μου να πάω στον Παναθηναϊκό, καθώς ορισμένοι επέμεναν να παραμείνω στον ΠΑΟΚ... Πήρα πρωταθλήματα και μεγάλες διακρίσεις με τον Παναθηναϊκό που είναι πολύ σημαντικές για εμένα".

Ηρακλής: "Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται ο πρωταθλητισμός για εμένα. Αξέχαστη εμπειρία με τον Ηρακλή η συμμετοχή της ομάδας στον τελικό του Champions Leage. Ήταν ο λόγος μάλιστα που έφυγα από τον Παναθηναϊκό για τον Ηρακλή, καθώς ήθελα το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη".

Παναθηναϊκός: "Κατέκτησα και το μοναδικό τρόπαιο που μου έλειπε στην Ελλάδα, το κύπελλο Ελλάδος ...".

Τα αγαπημένα του Νίκου Σμαραγδή

Με τι χαλαρώνεις:
"Με τους φίλους μου"

Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία: "Βλέπω πολλές και συνέχεια ανατρέπονται οι αγαπημένες μου. Είμαι φαν των θρίλερ"

Αγαπημένος τόπος διακοπών: "Χαλκιδική".

Θεσσαλονίκη ή Αθήνα και γιατί : "Θεσσαλονίκη καθώς υπάρχει άλλο περιβάλλον, άλλο κλίμα, άλλοι ρυθμοί. Ονειρεύομαι την ζωή μου στην Θεσσαλονίκη".

Τι προσέχεις πάνω σε μια γυναίκα: "Κάθε γυναίκα έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά που σε προσελκύει και την κάνει μοναδική".

Πηγή: www.sport24.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Α2 ΑΝΔΡΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ