«Άναψε» η συζήτηση για τα πλέι οφ
Ο «ερυθρόλευκος» τεχνικός, αφού μοίρασε μπράβο για την προβολή που έχει το πρωτάθλημα πριν καν αρχίσει, τόνισε πως: «Έχω μια ένσταση για το σύστημα και νομίζω ότι ήθελε ένα ‘χτένισμα’, γιατί το πικ των ομάδων και του ενδιαφέροντος είναι στα πλέι οφ. Εκεί συσσωρεύεται η αγωνιστική άνοδος και η αγωνία των φιλάθλων. Επιπλέον, οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη πρέπει να πιεστούν περισσότερο γιατί όλα κρίνονται μέσα σε δύο γύρους. Το ίδιο σύστημα εφαρμόστηκε και το 2002, όταν ο Φιλαθλητικός κατέκτησε το πρωτάθλημα, αφήνοντας απέξω μεγάλες ομάδες και το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στα τέλη του Φλεβάρη χωρίς να το έχει καταλάβει κανείς. Οφείλω να σεβαστώ την άποψη της Ομοσπονδίας, εγώ λέω άποψή μου. Τα πλέι οφ είναι το κλου της χρονιάς. Σκεφτείτε πως πέρυσι θα ήμουν πρωταθλητής αν τελείωνε το πρωτάθλημα στην κανονική περίοδο και το λέω παρότι δεν με συμφέρει…»
Οι απόψεις που ακούστηκαν στη συνέχεια πολλές και διαφορετικές…
Ο Ζόραν Κόβαζιτς σχολίασε: «Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη για το πώς ήταν πριν το σύστημα. Σίγουρα είμαι υπέρ του να υπάρχουν καινούρια πράγματα. Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη από όλους και θα φανεί στην πορεία αν θα είναι καλό ή όχι. Να το δοκιμάσουμε και βλέπουμε στο τέλος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια γίνονται συνεχείς αλλαγές και στο σερβικό πρωτάθλημα. Μειώνονται και αυξάνονται οι ομάδες».
Η Μαρία Δεληγιάννη τόνισε: «Εμείς είμαστε πρώτη φορά στην Α1 και δεν μπορώ να έχω σαφή άποψη. Ο λόγος που άλλαξε το σύστημα είναι οικονομικός, καθώς οι μετακινήσεις ήταν πολλές. Πέρυσι παίξαμε πλέι οφ στην Α2 και δημιουργήθηκε θέμα με τον ΖΑΟΝ που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα των ταξιδιών. Έγινε λοιπόν, ολόκληρη ιστορία που δεν μου άρεσε καθόλου. Καλύτερα να δούμε πως θα κυλήσει φέτος η χρονιά και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα».
Ο Θανάσης Ντζαφέρης υποστήριξε: «Τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ είχαν τη δική τους ομορφιά, αλλά τώρα έχουμε ένα καινούριο σύστημα και καλό είναι να το κρίνουμε στο τέλος. Χωρίς να έχουμε δοκιμάσει κάτι, ας μην το απορρίπτουμε».
Ο Γιώργος Λυκούδης υποστήριξε: «Τα πλέι οφ προσδίδουν αίγλη. Αναγνωρίζουμε ότι η ομοσπονδία δίνει και αυτή τον αγώνα της για ένα αξιοπρεπές πρωτάθλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομορφιά του πρωταθλήματος είναι στο τέλος. Μπορεί στο τέλος να υπάρξουν πλέι οφ, έστω και για τις θέσεις 1-4, ώστε να σώσουν την αίγλη σε ένα άθλημα που για εμένα πρέπει να κρατήσει την τηλεθέαση. Ξέρουμε ότι ζούμε μία δύσκολη κατάσταση, αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα. Υπάρχει ο κίνδυνος όταν βελτιωθούν τα πράγματα το άθλημά μας να έχει μείνει χωρίς χορηγούς».
Ο προπονητής του Μαρκόπουλου αναφέρθηκε και στην απουσία νεαρών κοριτσιών από τα ρόστερ των ομάδων: «Ανάπτυξη δεν σημαίνει να πάρεις αθλήτριες από άλλο σωματείο, αλλά να αναδείξεις εσύ τα ταλέντα. Να δουλέψεις και κάτω από την πρώτη ομάδα. Εμείς στο Μαρκόπουλο έχουμε 16άχρονα κορίτσια. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά όλοι
οι παράγοντες και οι προπονητές πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας και να σκεφτούμε τρόπους να κάνουμε ανάπτυξη. Δεν θα φυτρώσουν από μόνα τους τα νέα παιδιά. Το γεγονός ότι μειώθηκαν τα παιχνίδια κατά 14 δεν είναι καλό. Όλοι θα κοιτάξουν πρώτη εξάδα και εκεί είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτείς τα νέα παιδιά. Φταίμε όλοι μας και ας πούμε πως φταίμε πρώτα εμείς οι προπονητές».
Ο Γιώργος Σαμαράς επεσήμανε: «Κάθε καινούριο που δοκιμάζεται έχει ατέλειες, πρέπει να τις κοιτάξουμε και να τις συζητήσουμε. Το νέο σύστημα είναι μια πρόκληση και συγχαρητήρια στην ομοσπονδία που δοκιμάζει κάτι καινούριο. Πρέπει να χωρίσουμε τις ομάδες σε δύο κατηγορίες γιατί άλλες κάνουν πρωταθλητισμό και άλλες ανάπτυξη. Δεν ταιριάζουν και τα δύο. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνει μία Σούπερ Λίγκα με ομάδες που έχουν λεφτά και θέλουν πρωταθλητισμό και άλλη μία κατηγορία για την ανάπτυξη. Όταν πρέπει να φέρεις το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να εμπιστευτείς άπειρες αθλήτριες. Υπάρχουν νέες, αλλά παίζει ρόλο το πώς μπορείς να τις πάρεις από τις ομάδες γιατί υπάρχουν περιορισμοί. Στην Ελλάδα είναι υπερκοστολογημένες οι νεαρές αθλήτριες».
Ο Σπύρος Χουντουμάδης τόνισε: «Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα πλέι οφ γιατί δίνουν άλλη γοητεία, άλλο ενδιαφέρον στον κόσμο και τους αθλητές. Ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα».
Ο Τέλης Σωτήρχος είπε: «Συμφωνώ με τον Γιάννη Νικολάκη και θεωρώ σωστά τα επιχειρήματά του για το νέο αγωνιστικό σύστημα. Θα προτιμούσα να υπάρχουν πλέι οφ και ανόδου και καθόδου».
Για το όλο θέμα, ο Παναγιώτης Σιδέρης δήλωσε: «Πριν από δύο μήνες ξεκινήσαμε στην ομοσπονδία μια προσπάθεια, αθόρυβα και κάναμε πολύ σημαντικά πράγματα. Ως πρόεδρος της ΚΕΠ θέλω να μεταφέρω ότι βασιστήκαμε στην πολύ απλή λογική ότι έπρεπε να γίνουν παντού περικοπές και όχι μεμονωμένα, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η βασική μας θέση. Ήδη έχει γίνει σημαντική εξοικονόμηση από τα εθνικά πρωταθλήματα άνω των 220.000 ευρώ. Είναι μια δύσκολη χρονιά, το λέμε όλοι μας, αλλά πρέπει και να το καταλάβουμε. Βιώνουμε καθημερινά το οικονομικό πρόβλημα της ομοσπονδίας και πιθανόν να μην έχετε καλή εικόνα. Ξεκινάμε με καλό ηθικό, αισιοδοξία και καθημερινά χτίζουμε ένα καλύτερο βόλεϊ. Βήμα - βήμα θα καταλήξουμε στο ιδανικό σύστημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η φετινή συγκυρία μας φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά δουλεύουμε για να αποκαταστήσουμε και την εικόνα μας και τα οικονομικά».
Και πρόσθεσε: «Και η προσωρινή διοίκηση και η ΚΕΠ έκαναν σε σύντομο χρόνο πολύ καλή δουλειά με όλους τους φορείς του αθλήματος. Μιλήσαμε και με τους προπονητές, ήρθε αντιπροσωπεία του ΣΕΠΠΕ και είχαμε κατ ιδίαν συζητήσεις και με προπονητές, όχι σε επίσημο χαρακτήρα. Όλοι λέμε πως έχουμε ένα πρωτάθλημα πολλών ταχυτήτων, ούτε καν δύο. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε λοιπόν, να δώσει ένα ενδιαφέρον με ανταγωνιστικά ματς μεταξύ ισοδύναμων ομάδων. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο σύστημα. Εδώ είμαστε να το δούμε. Είμαστε ανοιχτοί στην όποια αλλαγή εφόσον κάτι δεν προχωράει».
Για να κλείσει λέγοντας: «Πρόσφατα ο πρόεδρος κι ενώ υπάρχει εντολή για να αποφύγουμε τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ σε όλες τις κατηγορίες, είπε πως για την Α1 γυναικών, εφόσον - μέχρι την έναρξη- βρεθεί χορηγός θα το δούμε το θέμα. Έγιναν ενέργειες. Χτίζουμε ένα καινούριο βόλεϊ. Ξεκινάμε από το μηδέν και διανύουμε μια χρονιά επιβίωσης. Επιτρέψτε και κάποιες εκπτώσεις, αν μπορώ να το πω έτσι. Κάνουμε μια σειρά από πράγματα που σύντομα θα γίνουν γνωστά».
Σχόλια