11/9/2010 - Μαυρομάτης: «Μια υπερήφανη πρόκριση»
Αρχικά δήλωσε πως: «Είμαι σίγουρος πως θα φύγω ικανοποιημένος από την κρητική φιλοξενία που θα γευτεί το ελληνικό βόλεϊ» και πρόσθεσε για την αυριανή «μάχη»: «Δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται υπέρβαση να περάσουμε την Τουρκία. Είμαστε σε επίπεδο να ανταγωνιστούμε τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Άλλωστε, οι αποστάσεις δεν είναι πολύ μεγάλες. Αυτό που χρειάζεται είναι καλή οργάνωση.
Η διοικητική κρίση επηρέασε και την ομάδα και δεν είχε γίνει καλός προγραμματισμός τον προηγούμενο χρόνο. Με καλή οργάνωση και με το υπάρχον υλικό, το ελληνικό βόλεϊ έχει μέλλον. Η συμμετοχή στην εθνική ομάδα είναι τιμή και όχι υποχρέωση, υπό την απειλή μιας τιμωρίας. Είναι προτιμότερο να είναι στην εθνική ομάδα ένας λιγότερο καλός αθλητής που θα τα δώσει όλα, παρά ο αθλητής που αγωνιστικά βρίσκεται ένα σκαλοπάτι παραπάνω, αλλά έρχεται για να μην τιμωρηθεί. Θέλουμε να νιώθει τον εθνικό ύμνο».
Στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της Κρήτης: «Θέλω να τους καλέσω όλους. Το βόλεϊ είναι όμορφο άθλημα και έχουν πολλούς λόγους να έρθουν στο γήπεδο, να αφήσουν το σπίτι και τον καφέ τους, να πάρουν τα παιδιά τους και μακάρι να πανηγυρίσουμε μια υπερήφανη πρόκριση. Να ευχαριστήσω και την προσπάθεια που κάνετε στον σταθμό σας. Χρειαζόμαστε τη στήριξη από αυτούς που έχουν την επικοινωνία με τον κόσμο. Οι δημοσιογράφοι είναι κομμάτι της αλυσίδας του βόλεϊ και μάλιστα σημαντικό».
Μίλησε ακόμα για το Συνέδριο της FIVB στη Ρώμη: «Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός για τα λίμπερο που πλέον θα είναι δύο στη 12άδα και θα γίνεται ελεύθερα η αλλαγή τους. Η παγκόσμια ομοσπονδία είναι σε στάδιο αλλαγής μετά την αποχώρηση του Ακόστα και πλέον υπό την προεδρεία του Κινέζου Γουέι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Γίνεται προσπάθεια εκδημοκρατισμού στον μέγιστο βαθμό και αισθάνομαι ιδιαίτερα καλά που συμμετείχε η χώρα μας ενεργά.
Η προσωπικότητα του Ακόστα ήταν τέτοια που η ομοσπονδία λιτουργούσε λιγότερο δημοκρατικά. Οφείλουμε όμως, να του αναγνωρίσουμε πως πήρε το βόλεϊ το 1984 και το έφτασε στα κορυφαία αθλήματα. Το έκανε ελκυστικό στον κόσμο με τη μεγάλη αλλαγή καταμέτρησης πόντων. Το έκανε πιο τηλεοπτικό, καθιέρωσε πολύ μεγάλες διοργανώσεις. Είναι πολύ σπουδαία η δράση και η προσφορά του. Τώρα πάμε σε διαφορετική εποχή με στόχο το παγκόσμιο βόλεϊ να πάει ακόμα παραπάνω. Τώρα διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και η χώρα μας θα παίξει ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις».
Για τα οικονομικά προβλήματα ανέφερε: «Το πρόβλημα, όπως το διαπιστώνω τώρα 45 μέρες που πιάσαμε δουλειά με τους συνεργάτες μου, είναι μεγάλο γιατί η οικονομική κρίση έρχεται να συμπληρώσει την προβληματική κατάσταση με τα χρέη που υπήρχαν από τα προηγούμενα χρόνια. Βρέθηκε με άνοιγμα κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Η μόνη λύση είναι αυτό που ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου, να περικόψουμε τις δαπάνες. Κάνουμε θυσίες. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Δεν θα βρεις εύκολα κάποιον να σου δώσει λεφτά.
Η ανάπτυξη του αθλήματος στην περιφέρεια είναι ο ένας από τους τρεις μεγάλους άξονες που έχουμε. Το ένα λοιπόν είναι το συμμάζεμα, το δεύτερο είναι το τμήμα μάρκετινγκ που δεν είχε η ομοσπονδία. Τώρα έχουμε βάλει κάποιον άνθρωπο και υπάρχουν δύο επιτροπές που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση της εικόνας και προσέλκυση ανθρώπων, χορηγών. Το τρίτο είναι να φέρουμε το βόλεϊ στην περιφέρεια, καθώς εκεί είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσει πόρους στην τοπική κοινωνία.
Αν μια ομάδα της Κρήτης φτάσει να διεκδικεί το πρωτάθλημα της Ελλάδας, θα μαζευτούν 10-15-20 τοπικοί επιχειρηματίες να βάλουν όχι 100.000, αλλά 10-20. Το μοντέλο ανάπτυξης έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ευρώπη, σε Ιταλία και Πολωνία. Δεν υπάρχουν ομάδες από μεγάλα αστικά κέντρα. Αντίθετα, βλέπουμε απίθανες, συγχωρήστε μου την έκφραση, πόλεις να μετέχουν κάθε χρόνο στο Champions League.
Κι εμείς έχουμε στην Ελλάδα περιπτώσεις τύπου Ορεστιάδας στο παρελθόν, αλλά και το Ρέθυμνο όταν ήταν στα σαλόνια της Α1 και μακάρι η ομάδα να βρεθεί πάλι ψηλά. Είναι μια ένδειξη πως η τοπική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει το βόλεϊ και να μας δώσει ώθηση. Βεβαίως θέλουμε και τις μεγάλες ομάδες, θέλουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και τον κόσμο στο γήπεδο».
Για το θέμα των ξένων σημείωσε: «Το θέμα απασχολεί όλο το ελληνικό βόλεϊ. Έγιναν λάθος χειρισμοί στο παρελθόν. Τώρα, φτάσαμε λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα και δεν ξέραμε τι θα γίνει. Πήρα την πρωτοβουλία και κάλεσα τους προέδρους ΠΑΣΑΠ και ΕΣΑΠ και καθίσαμε οι τρεις μας και συζητήσαμε σε βάθος. Η όποια διαφωνία υπάρχει, αν εκφραστεί με δικαστικές μάχες, απεργίες και αναβολές, θα κάνει πολύ κακό. Έκανα μία πρόταση λοιπόν και περιμένω απάντηση. Υπάρχει θετική ανταπόκριση.
Αύριο το μεσημέρι έχουμε ραντεβού εδώ στο Ηράκλειο με τους Παντελή Ταρνατόρο και Σάκη Ψάρρα και είμαι αισιόδοξος πως θα κλείσει το θέμα και θα δρομολογηθεί και η συνεργασία, κάτι που λείπει στο άθλημά μας. Να καθίσουμε δηλαδή όλοι μαζί οι φορείς να συζητήσουμε. Αν κάποιο κομμάτι της αλυσίδας λείπει, το άθλημά μας δεν θα πάει καλά. Πιστεύω θα υπάρξει συμφωνία και θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές.
Σίγουρα, το θέμα των ξένων δεν είναι μεμονωμένο. Πρέπει να δώσουμε δυνατότητα στα δικά μας παιδιά να παίξουν, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε να βγάλουμε παιδιά που θα μπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο. Συνδέεται άμεσα με το θέμα ανάπτυξης και το καρτολίνο. Ήταν μια πρόταση που είχε γίνει και πάγωσε με τα διοικητικά προβλήματα. Την επαναφέρουμε τώρα. Τα σωματεία δικαιούνται να έχουν κέρδη και είναι ένα κίνητρο. Αν η ομάδα που έβγαλε για παράδειγμα τον Λάππα ξέρει πως θα πάρει ένα χιλιάρικο όταν ο παίκτης υπογράψει συμβόλαιο, θα έχει άλλο κίνητρο να επενδύσει αυτά τα λεφτά».
Τέλος, μιλώντας για τα ποινικά αδικήματα στον αθλητισμό υπογράμμισε: «Υπάρχει σωρεία αθλητικών αδικημάτων βίας που προβλέπονται στον αθλητικό νόμο. Από την απλή βιαιοπραγία, στη ρίψη αντικειμένου αλλά και την κατοχή πυρσού, ακόμα και αν δεν ανάψεις τη φωτοβολίδα. Το 2006 η Πολιτεία τροποποίησε τον νόμο. Όποιος παραβιάσει τον νόμο για πρώτη φορά, έχει κατοχυρωμένο το δικαίωμα της αναστολής, από τη στιγμή που δεν είναι κακούργημα. Όταν καταργήθηκε η αναστολή στα αδικήματα βίας στα γήπεδα, η πρόθεση του νομοθέτη ήταν σωστή θέλοντας να φοβίσει τα νεαρά παιδιά, αλλά προκάλεσε προβλήματα και οδηγηθήκαμε σε ακραίες καταστάσεις που ήταν και άδικες. Βλέπαμε δηλαδή νέα παιδιά με λευκό ποινικό μητρώο να πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.
Και δεν μιλάω για τους πρωταίτιους των επεισοδίων οι οποίοι σαφώς και πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν απέδωσε αυτό το σύστημα. Φτάσαμε στην περίπτωση να κατηγορούνται αθλητές και προπονητές… Πρέπει να τιμωρούνται αθλητικά, αλλά όχι και να μπαίνουν στη φυλακή. Αν πιαστούμε στα χέρια στον δρόμο, δεν θα μπούμε φυλακή. Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος και τον αποδέχομαι, που λέει πως ο προπονητής πρέπει να είναι πιο προσεχτικός γιατί είναι και παιδαγωγός. Είχα κάνει μια πρόταση πως ούτε η ακραία λύση να πάνε όλοι στη φυλακή θα λύσει το πρόβλημα, ούτε όμως και να μην πηγαίνει κανείς. Στην κρίση του δικαστή να διαπιστώσει αν αυτός που είναι απέναντί του έχει παρασυρθεί και πρέπει να έχει αναστολή. Τα νέα παιδιά πρέπει να προσέχουν. Η ιστορία της βίας δεν συνάδει με τον αθλητισμό. Με τους ανθρώπους της τουρκικής ομοσπονδίας είμαστε φίλοι και συνεργάτες. Η αντιπαλότητα είναι στο τερέν για όσο διαρκεί ο αγώνας».
http://www.volleyball.gr/media/ethniki/sportfm-mavromatis.jpg
Σχόλια